1. apríla 2012

Prehľad mobilných aplikácií slovenských spravodajských portálov

SME.sk, ČAS.sk a TA3 - pohľad na tri najznámejšie slovenské spravodajské portály, ktoré disponujú svojimi mobilnými aplikáciam, vďaka ktorým máte prístup k nielen domácemu spravodajstvu vždy pri sebe.

SME.sk
Po spustení sa vám zobrazia najdôležitejšie správy z daného dňa. Ďalej môžete vyberať medzi kategóriami Populárne, spravodajstvo z jednotlivých regiónov Slovenska nájdete pod položkou Regióny. Články, ktoré vás niečím zaujali alebo ktorých "konzumáciu" by ste si radi odložili na neskôr môžte označiť ako obľúbené, tie následne nájdete v rovnomennej ponuke a medzi ďalšími nájdete spravodajstvo z domova, zahraničia, ekonomiky, športu,... Čo zamrzí, tak to je absencia blogov, ktoré sú na portáli SME celkom obľúbené.
Veľkým mínusom je fakt, že posúvanie medzi článkami nie je možné inak, než šípkou Späť, ktorou sa vrátite o stránku dozadu a odtiaľ sa presuniete na nasledujúci článok, a ďalej reklama, ktorá vás bude obťažovať v hornej časti aplikácie.
V kontextovej ponuke máte na výber už spomínanú možnosť pridania článku k obľúbeným, zdieľať ho prostredníctvom sociálnych sietí, čítať jeho diskusiu, položkou Choď na... sa môžte dostať do jednotlivých kategórií (alternatíva k hlavnej lište).

Nastavenia aplikácie nie sú príliš rozsialhé. Ponúkajú iba možnosť zapnutia notifikácií nových správ, spolu so zvukom a intervalom kontroly. Žiadne nastavenia veľkosti písma tu nenájdete. Musíte si vystačiť len s funkciou pinch-to-zoom, v prípade zariadení s absenciou multi-touch displeja vám poslúži funkcia približovania priamo v aplikácii.

Dostupnosť: Android, iOS a Bada
Oficiálna stránka - http://m.sme.sk/app

TA3
Jednoduchosť – takto by som popísal aplikáciu spravodajskej televízie TA3, po ktorej spustení sa Vám zobrazia najčerstvejšie správy. Nechýba ani Téma dňa, ktorá je pre túto televíziu charakteristická. Relácia sa zaoberá hlavnou udalosťou daného dňa. V poslednej položke s názvom Live môžete sledovať živé vysielanie, ktoré však nie vždy funguje. Dosť často sa môže stať, že na vás vybehne hláška, že sa aplikácii nepodarilo spojiť so serverom.

Aplikácia má vstavaný prehrávač, no v jej nastaveniach si môžete vybrať, aby sa videá prehrávali napr. v tom vašom obľúbenom. Okrem toho tam nájdete už len nastavenie kvality videa (nízka/normálna/vysoká). Žiadne predvoľby s veľkosťou písma, aplikácia dokonca nepodporuje ani funkciu pinch-to-zoom.

Dostupnosť: Android a iOS

ČAS.sk
Aplikácia portálu ČAS.sk, ktorý sa netají tým, že je najčítanejším slovenským denníkom na internete vyzerá na prvý pohľad dosť prepracovane, no je to len tým prvým dojmom...

V hlavnej ponuke sa zobrazujú názvy článkov jednotlivých portálov LESK.sk, ADAM.sk, ŽIVOT.sk, ap., spolu s ich miniatúrami, medzi ktorými môžte jednoduchým pretiahnutím smerom doľava zobraziť ďalšie, čo sa mi veľmi páči a túto funkciu chválim. Každý portál obsahuje ďalšie svoje podkategórie, medzi ktorými sa môžte presúvať v hornej časti obrazovky.

Na hlavnej stránke sa okrem dátumu a meninového kalendára zobrazuje už len jedna položka s názvom Poslať tip. Tá vás presunie na formulár, pomocou ktorého môžte zaslať redakcii váš tip na zaujímavý článok alebo udalosť.

Rovnako ako predošlá aplikácia, ani táto neobsahuje možnosť nastavenia veľkosti písma a takisto neumožňuje priblíženie jak pomocou dvoch prstov, tak ani dvojitým poklepaním na obrazovku.

Hlavná stránka, portál VÁŠČAS.sk a ADAM.sk v hornej časti s jednotlivými podkategóriami.


Dostupnosť: Android, iOS (iPhone/iPad), Symbian
Oficiálna stránka: http://www.cas.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára